Voluntariatul seniorilor


Promovarea voluntariatului in randul seniorilor este una dintre prioritatile agendei politice a Uniunii Europene. In acest context, voluntariatul intreprins de seniori, ca dimensiune de baza a angajamentului civic, este un factor de coeziune sociala si de crestere a calitatii vietii la nivelul tuturor generatiilor

Voluntariatul in tarile europene variaza mult ca dimensiune, demonstrandu-se ca la un nivel micro, nivelul educational scazut, starea proasta de sanatate si varsta foarte inaintata (peste 75 de ani) sunt factori care devin obstacole puternice pentru voluntariatul in randul seniorilor (Hank and Erlinghagen, 2005). Pe de alta parte, experienta ca voluntar creste probabilitatea ca o persoana sa continue aceasta activitate pe masura ce inainteaza in varsta.

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat diferite programe si masuri in vederea sprijinirii la nivel national si a promovarii voluntariatului in randul varstnicilor.

Intr-o societate cu populatie aflata in proces accentuat de imbatranire (in 2012, 15% din populatia totala a Romaniei era de peste 65 de ani, iar in 2020 va fi de 18,4% – Eurostat 2011), seniorii din Romania reprezinta un potential de resurse care poate fi valorificat in cadrul comunitatii.

In Romania, implicarea populatiei in activitati de voluntariat este scazuta (18,1% – FDSC 2010, 20% – Eurobarometrul 2010), iar implicarea populatiei varstnice este si mai redusa, neexistand date pentru acest segment de varsta.

Crearea Retelei de Voluntari Seniori in Bucuresti isi propune sa creasca angajamentul civic al varstnicilor si sa permita crearea de legaturi intergenerationale, precum si utilizarea potentialului valoros al seniorilor ca resurse pentru comunitate.